onsdag 2 mars 2016

Topplista utdelningsportföljer!

Utdelningsportföljer är det som många skriver om och samtidigt drömmer om att få till. En portfölj som genererar en bra avkastning så att man kan leva lite bättre på ålderns höst eller kanske pensionera sig medans man fortfarande orkar.

Läste ett inlägg av Aktieingenjören där Avanza hade presenterat bloggarnas favoriter inför kommande utdelningssäsong. Aktieingenjören skulle lista några av aktierna från de tillfrågade bloggarna samt titta på Börsveckans utdelningsportföljer för att om ett år utvärdera vad som hände.

Jag fick här en tanke som kanske kan vara kul då alla brukar tycka om lite tävling.

Alla vi som är nya på detta läser om dem som har varit igång länge och fått till en bra pengamaskin som genererar mer eller mindre stora summer till portföljen. Det som får stora summor kan vi bara gratulera att de började i tid medans vi andra får kämpa vidare och jobba oss uppåt. Jag tänkte nu försöka få till en lista som som oberoende av portföljens storlek kan visa och rangordna allas våra utdelningsportföljer.
Jag vill enbart lista utdelningsprocenten baserad på portföljvärde den 31/12. På detta sätt blir det lika för alla och oavsett portföljvärde och utdelad summa så blir procentsatsen rätt.

Vi kanske redan nu kan få till en lista för 2015 och sedan håller jag listan publicerad för att i början av 2017 se vem som gick upp eller ner i listan 2016.Vem är det som bästa utdelningsportföljen? Utdelat belopp/totalt portföljvärde 31/12 ger årets utdelningsprocent.
Namnev bloggadressUtdelnings% 2015
Min ekonomiska framtidhttp://minekonomiskaframtid.blogspot.se/5.49%

Vad tror ni eller finns det redan en liknande lista?

Lämna information i kommentarsfältet så skall jag påbörja skapandet av listan

4 kommentarer:

 1. Intressant, är tanken att detta ska vara som en "Praktiskt DA"? Alltså, den exakta summa man fick, och inte snittet av direkt avkastningen som man annars kan/brukar räkna på i teorin?

  //U

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att alla enkelt skall kunna få fram en jämförbar siffra så är det bara totalsumma utdelad för året baserat på hela portföljen delat med portföljvärde 31/12.
   5000 utdelat och ett portföljvärde på 100 000 ger 5%.
   250 utdelat med ett portföljvärde på 5000 ger också 5 %

   Detta betyder att alla som är nya och som vill jämnföra sig med dem som varit med länga kan göra det på lika vilkor.

   Det blir en kul liten lista på rangordnade utdelningsportföljer, nya som gamla.

   Radera
  2. Då är jag med, det är alltså typ direkt avkastningen som mäts, men i praktiken.

   Intressant! Jag är gärna med på listan, men då jag började nu i Januari så har jag inget att redovisa ifrån 2015!
   Kan det vara av intresse att rapportera in en gång i månaden eller något sådant, och sen hålla listan "up-to-date" under hela året? Så blir det mer "live"-action! :)

   Radera
  3. Skulle väl vara möjligt med månadsuppdateringar men det blir mer jobb och väldigt varierad lista då utdelningarna faller olika över året.

   Vi börjar med att se om fler vill haka på

   Radera