söndag 3 januari 2016

Summering 2015

Hur blev 2015?

Dags att summera ännu ett år och min aktivitet med bloggandet kom av sig under sommaren. Det var mycket som hände med runt jobb och fritid och i samma veva så surnade börsen en del och då surnade väl även intresset. 
Året har annars varit fullt av händelser som kan vara värda att nämna och då tänker jag först på våren då vi beslutar oss för att få mer fritid och leva lite mer här och nu. Vi började med att beställa resa som skulle gå av stapeln efter sommaren. Vi tog också beslut på att sälja lantstället då renovering av detta tagit väldigt mycket av vår tid men att det fortfarande var väldigt mycket kvar. Detta gav till en början en massa merarbete då det skulle snyggas till inför fotografering och försäljning. Mycket jobb men när väl kontrakt var skrivet så var det definitivt rätt beslut att ta. 
Sommaren kom och vi införskaffade en husbil och detta kändes omgående som  en trevlig investering. Många sommarkvällar vid havet blev det och det enda man kunde göra vara att njuta och suga åt sig av all energi som detta gav. Kall sommar i övrigt men med den kommande resan framför oss så var vi inte speciellt störda av detta. Hösten kom och ett par veckor i värmen gjorde gott för både mig och frun. När vi kom hem så inväntade vi bara årets största händelse, barnbarn nr 2 :)

Ekonomin

Totalt sett så har familjens ekonomi förbättrats och den egna kapitalet har förbättrats med 5,2%. Denna siffra hoppas vi  skall bli bättre till nästa år då vi även får hjälp av en stigande portfölj :)

Portföljen


När det gäller ekonomin och portföljen så började året riktigt bra med närmare 13% upp innan sommaren men sedan så var det mycket rött och det mesta åkte rakt ner i källaren och hösten har varit en lång seg period av återhämtning och året avslutar på - 0,75% inkl nya investeringar och återinvesterade utdelningar. Är inte nöjd med detta men med tanke på nedlagd tid på börs och ekonomi så är jag nöjd att det inte blev sämre och ser vi mot stockholmsbörsen i stort så landade den bara på +6,6% . Utdelningarna uppgick till 5,48% av portföljens värde 31/12 och detta känns som en bra avkastning

Historik
                  Portföljuppgång     Direktavkastning*     Tillförda medel av nettolön
2015           -0,75%                   5,48%                      6,42%
2014          19,85%                   3,17%                      1,86%
2013          40,10%                   2,07%                      9,19%
2012          58,90%                   1,38%                     11,88 %
2011          -7,37%                    0,15%                     11,00%
*Utdelad summa mot portföljvärde 31/12


Mål för 2015 - hur gick det?

  • 10 % av nettoinkomst investeras
    • Kom bara upp till ett medelsparande på 6,42% men om vi räknar med amortering i detta så uppgår siffran till 31%
  • Direktavkastningen minst 3 % av portföljvärde 2015-12-31
    • 5,48 % känns bra och målet avklarat
  • Portföljvärde ökar med minst 20% inkl återinvesterade utdelningar.
    • -0,75% var långt ifrån önskade 20% :(
  • Öka antalet månader med utdelning från dagens 4 till 6
    • 9 månader av årets 12 ramlade det in utdelningar på kontot. 
Ett annat mål blir också att läsa på lite till för att kunna göra bättre analyser.

När det gäller analyser och att lära sig mer så känns det just nu bättre att läsa det som alla andra skriver och lägga till en gnutta sunt förnuft. Känns just nu som om detta ligger på framtiden.

2 av 4 mål avklarade och  här få vi bättra oss till  nästa år.

Portföljen 2015-12-31


1 kommentar:

  1. Vi har haft en liknande portföljutveckling som toppade runt vårkanten och sedan så har det varit mest röda siffror.
    Men jag tycker nog inte att någon av oss ska misströsta allt för mycket - blir det utförsåkning på börsen så inbillar jag mig att våra portföljer är rätt stabila och kommer att sjunka i mindre omfattning än index.

    God fortsättning!
    //Cm

    SvaraRadera