söndag 11 januari 2015

Har jag rätt strategi?

Sitter och funderar vilken investeringsstrategi som är bäst. Skall man enbart placera långsiktigt i aktier med hög utdelning eller är det trading med mycket köp och sälj som är bäst?

Förra veckan sålde jag aktier för första gången sedan 2010! känns som om jag öppnade något som varit stängt en längre tid. Säljknappen fungerade och med detta så kom också funderingar om min strategi. Jag har hela tiden tänkt att jag bara skulle köpa för framtiden och som många säger gifta mig med mina aktier. Portföljen har sakta men säkert växt både av egen kraft, utdelningar och nysparande men det kanske kan gå lite fortare.

För 15-20 år sedan så försökte jag lite med köp & sälj efter att ha gjort ett stort klipp. Erfarenheten från detta blev kostsam. Insåg att jag visste för lite, var alldeles för kortsiktig och var väldigt långsam på säljknappen när det gick utför. Jag la det hela på sidan och placerade i fonder istället där mina små slantar skulle växa till sig. Några år senare så  inser man att fonder inte alltid är så bra, man måste även här vara lite aktiv för att få slantarna att växa på bästa sätt.

Nu tillbaka till mina nya tankar! Jag har de senaste åren köpt aktier på lång sikt och med denna strategi så spelar det inte någon roll om det går ner något eftersom vid kommande köp så snittas bara kursen ner. Jag sitter då på mina aktier och inväntar de årliga utdelningarna som med åren ökar i takt med nyinvesteringar. Om jag nu då fortsätter att fylla på med fler aktier i mina befintliga bolag precis som idag. Går det sedan upp kan jag sälja samma antal vid en förväntad kurs och på så sätt få en snabbare avkastning. Skulle kursen gå ner så är jag kvar där jag är idag med långsiktigt sparande.

Med detta tänk, hur kan jag då förlora?

5 kommentarer:

 1. Svårigheten ligger i att glömma att ta vinsttillväxten med i beräkningen. Går vinsten upp är ju den förutbestämda säljkursen redan för billigt, för sälj går den ner och bolaget kanske blir dyrt med sjunkande utdelning med riktigt otur kan det ju vara ett Nokia eller Blackberry eller Enron som trots storlek och historik blir en kostsam historia för småägare. Förutsätter att jag förstog frågan ovan rätt :-) Med vänlig hälsning .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp,tror att jag förstår vad du menar med företagets vinsttillväxt. Men frågan är om jag hinner märka av den då jag försöker ha månatliga inköp och om jag inte uppnått min säljkurs innan nästa "lön" så blir det väl giftemål :) Sedan gör jag nytt inköp med nya pengar. Går kursen ner så blir det som det varit de senaste åren, jag sitter still i båten och ser det långsiktigt. Jag tror fortfarande att det långsiktiga vinner i längden men att försöka trada lite i mina kända aktier bara kan vara lite kul för att samtidigt få mig än mera intresserad och påläst.

   Radera
 2. Jag är inte riktigt med på vad du vill men reagerade som aktiestolpen. Jag tror du börjar lite i fel ände. Du börjar med att fundera på hur du ska köpa och sälja. Men vad vill du uppnå?

  Nedan är en länk som är mycket läsvärd hos en populär bloggare på SeekingAlpha. Notera bland annat vad han säger om att sälja bolag som går upp i pris.

  http://seekingalpha.com/instablog/728729-chowder/2360292-the-chowder-rule

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tidigare sparat i aktier planlöst och bara köpt och inte sålt något de senaste 4-5 åren. Började för ett tag sedan att läsa bloggar och nu tar jag till mig så mycket intressant information jag kan. Har med detta börjat fundera på om min nuvarande strategi att bara köpa är bra eller om det går att öka intjäningen genom att pricka toppar och dalar i kurserna?

   Vad vill jag då uppnå? Få portföljen att växa på bästa sätt.

   Jag har fortfarande en hel del att läsa och ta till mig och tackar för din kommentar och länk. Med sina tankar i en blogg får man också bra kommentarer att fundera över som också kan hjälpa en framåt.

   Radera
 3. Alla har väl sitt upplägg (och det är nog bra), vårt finns på vår blogg. Det jag möjligen tror är att man ska undvika alla typer av låsta beslutsregler - typ bara köpa aktier under ett visst p/e eller som får minst en viss poäng i någon av värdeinvesterarmallarna. Beslutsstöd är bra men i slutändan går det inte att göra sig av med den roll det egna omdömet och fakta i det specifika fallet har.

  Lycka till med din som det verkar trevliga blogg!

  SvaraRadera